Treba li dozvola za izgradnju bazena?

Treba li dozvola za izgradnju bazena?

Razmišljate o izgradnji bazena? Željeli biste izgraditi bazen u turističke svrhe ili pak za vlastiti užitak i osvježenje u ljetnim mjesecima?

Prije nego što prenaglite s odlukom, najprije dobro razmislite, uzmite papir i olovku, sve zapišite, izračunajte i onda se upustite u ovaj građevinski pothvat.

Bazeni mogu biti izvrsna investicija koja će podignuti cijenu vaše nekretnine te vam istovremeno vratiti uloženi novac, no morate pažljivo proučiti sve troškove, zakone i pravilnike.

Pravila i troškovi koji prate izgradnju bazena

Ako je vaš primarni cilj izgradnja bazena isključivo radi sebe, odnosno kako biste se u vrućim ljetnim mjesecima mogli rashladiti i kupati s obitelji i prijateljima, ova ideja vas može puno koštati.

Naravno, sve ovisi o financijskoj situaciji pojedinca, no imate na umu da sama gradnja betonskog bazena površine 8×4 metra iznosi preko 60 000 kn.

Zatim slijede troškovi punjenja vodom, sredstava za održavanje, čišćenje i slično.

No, ako pak bazen želite izgraditi ispred apartmana ili vikendice koje dajete u najam, onda bi vam ova ideja mogla itekako pridonijeti boljem i uspješnijem turističkom poslovanju.

Naime, još od 2013. godine Ministarstvo turizma kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva s čak 40 000 kn sufinancira izgradnju bazena namijenjenih u turističke svrhe.

No, ipak, razlikuju se pravila kad je riječ o unutarnjim i vanjskim bazenima. Unutarnji bazeni moraju biti veći od 20 kvadrata, dok površina vanjskih mora prelaziti 30 kvadrata.

Građevinska dozvola samo za bazene veće od 100 kvadrata

Znamo da većinu ljudi muči isto pitanje kad je riječ o ovoj vrsti projekta, a ono glasi: „Trebam li građevinsku dozvolu?“.

Postoji nekoliko odgovora na ovo pitanje, a ona ovise o površini vašeg budućeg bazena. Dakle, prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, za sve betonske bazene veće od 100 kvadrata obavezno je posjedovanje građevinske dozvole.

S druge strane, za one manje od 100 kvadrata, građevinska dozvola vam nije potrebna.

Planirate li pak izgradnju malog vrtnog bazena čija će dubina iznositi maksimalno jedan metar, tada bazen čak i ne mora biti izgrađen prema prethodno spomenutom Pravilniku.

Objavljeno: 03.08.2019