Trendovi u uređenju interijera na otoku Krku

Bliži nam se kraj 2022. godine, a samim time iz svijeta arhitekture, građevine i dizajna interijera dolaze novi trendovi za 2023. godinu. Možda se čini da je rano pratiti trendove za 2023. godinu, ali stručnjaci iz tog područja poručuju nam kako je najbolji način na koji možemo održati svoj prostor u trendu – planiranje unaprijed. U 2023. godini najveći će se naglasak staviti na trend održivosti, prevladavati će prirodni materijali i boje. Novi ‘stari’ trendovi u graditeljstvu stoga nas usmjeravaju da se s odgovornošću i pijetetom odnosimo prema prirodi i čovjeku koji su danas i nadalje najveća vrijednost prostora koji zovemo dom. S obzirom na sve više rastući trend u kojem se posao „nosi doma“ ili u potpunosti životni prostor pretvara u radni prostor, važno je kako se u njemu osjećamo. Baš kao i u modi, udobnost postaje sve važnija kada su u pitanju namještaj i dodaci. Možemo reći da su naši domovi postali svojevrsna utočišta, a njihov interijer samim time trebalo bi usmjeriti traženju smirenosti, udobnosti i ljubavi prema bojama. U nastavku donosimo 3 aktualna trenda koji nas čekaju u 2023. godini.

1. trend: Održivost, prirodni materijali, recikliranje i ponovna uporaba

Na prvom mjestu našeg popisa našao se trend održivosti, kako u svakodnevnom životu, tako i u uređenju interijera. Prevladavati će prirodni materijali, ručno izrađeni predmeti, te predmeti i dekoracije od recikliranih materijala, drveni namještaj, vuneni tepih, rasvjeta od pluta ili bambusa, posteljina od platna ili košare od morske trave. Tako će u dnevnim boravcima dominirati drvo i zemljani tonovi koji pružaju smirenje i udobnost, dok će u kuhinjama biti prisutni materijali koji imitiraju mramor u kombinaciji s metalnim detaljima u zlatnim i brončanim nijansama. Plastika će se u sve većoj mjeri zamijeniti recikliranim materijalima,
bambusom ili prirodnim tkaninama. Također u igru se vraća i namještaj od ratana koji neće više biti rezerviran isključivo za vanjske prostore, već će u kombinaciji s kućnim biljkama oživjeti svaki interijer i učiniti ga prozračnim i „zdravim“. Kombiniranjem ovakvog stila u modu se vraća i takozvani rustikalni stil. Ovakav stil uređenja odlično je rješenje za sve zaljubljenike u prirodu, prirodne materijale i zelenilo, kao i sve one koji prostoru žele podariti tradicionalniji i topliji izgled. Ovakvim prostorima dominirati će namještaj istrošenog izgleda, obavezno izrađeni od punog drveta, zatim keramika te mnoštvo detalja od prirodnih tkanina, poput vune i jute, uz dodatak biljaka u keramičkim vazama.

2. trend: Igra bojama

Dizajn interijera uvelike ovisi o okruženju, a pravilna kombinacija boja u interijeru jedan je od najvažnijih elemenata dizajna modernog doma. Shemom boja možemo izraziti ili naglasiti značajke interijera pa će se tako kod dizajna prostora nerijetko koristiti više nijansi boje u isto vrijeme. Pravilnim kombiniranjem trendi boja u interijeru 2023. postići ćete da vaš stan izgleda skuplje, elegantnije i profinjenije. Trendi boje u 2023. biti će prirodne boje s naglaskom na zemljanim tonovima inspiriranim prirodom poput smeđe, bež, sive, tamno zelene, plave, narančaste, tamno crvene, boje koje vidite kada krenete u šetnju šumom. Koristeći ove boje za uređenje vašeg doma, prostor ćete učiniti ugodnim, opuštenim i sigurnim, a ujedno ćete postići bezvremenski stil. Zidovi, tapete, ukrasi, slike iduće godine bit će u znaku zelene. Ako je zelena definitivno boja koju ćemo prigrliti u 2023. godini, za moderan i glamurozan dom, nije i jedina koju treba uzeti u obzir. Ako vam ‘tihi’ zidovi u neutralnim bojama i minimalistički pristup nisu ni najmanje zanimljivi, odvažite se na oplemenjivanje svog doma brojnim živopisnim detaljima snažnog karaktera. Predlažemo vam da se odlučite za neku nekonvencijalnu boju poput elektric plave, ljubičaste, cinober crvene ili žute boje.

3. trend: Dom kao utočište i sigurna zona

Dom treba biti mjesto u kojem ćemo nakon napornog i stresnog radnog dana naći mir i udobnost. Zaobljeni rubovi biti će apsolutni hit 2023. godine. Osim što djeluju glamurozno, čitav ambijent podižu na drugu razinu te mu daju udobnost hotelskog lobija. Zaobljene organske linije unose mekoću i ravnotežu u interijer, ugodne su i zanimljive oku te djeluju smirujuće. Taj doživljaj najbolje ćete postići postavljanjem zaobljenog stola, stolica ili pak taburea u blagovaonski prostor. Zaobljene fotelje posebno pozivaju da se u njih zavalite i uzmete predah od intenzivnog dana. Kada uz sve to još kombiniramo i meke dekice, prekrivače, tepihe i jastuke dobivamo osjećaj sigurnosti. Zato birajte kvalitetan i prije svega udoban namještaj, u koji se možemo lijepo ušuškati.

I za kraj, evo nekoliko savjeta kako da oživite svoj dom i učinite ga malim rajem. Oživite kutak vašeg doma upečatljivim detaljima poput baršuna koji će se ne samo bojom već i teksturom lijepo isticati u neutralnim interijerima kojima želite dodati malo osobnosti. Osim toga zapamtite da boje mogu pozitivno utjecati na vaše raspoloženje. Prostor uvijek možete „podignuti“ zidovima kojima dominiraju ukrasne štukature. Na kraju krajeva, stilovi uređenja koje volimo razlikuju se kod svakoga od nas te možemo reći kako se interijeri sve manje bave onim što je moderno, a sve su više izraz osobnog doživljaja prostora.

Objavljeno: 12.11.2022